Recent onderzoek Verwey-Jonker instituut

Mensen met een arbeidsbeperking ervaren veel onrust

Plaatsingsdatum: 25 april 2024

Mensen met een arbeidsbeperking ervaren veel onrust door de groeiende bestaansonzekerheid.

Het Verwey-Jonker Instituut deed tussen 2021 en 2024 onderzoek naar die onrust én naar de manieren om meer rust in het leven van mensen met arbeidsbeperkingen te creëren.

Professionals en een informeel netwerk kunnen hierin veel betekenen. Ze zijn belangrijk om paniek te bezweren en vormen een alledaagse praktische en mentale steun.

Onderzoek Verwey-Jonker instituut: Meer rust in het bestaan
In het rapport tekende het instituut de ervaringen van cliënten, naasten en professionals op in klantreizen. Daarnaast ook tips voor de professionele praktijk (pagina 5) en signalen voor politiek en beleid.

Enkele tips

  1. Respect en gelijkwaardigheid in de begeleidingsrelatie zijn onmisbaar. Als je de kans hebt om samen met je cliënt dingen in gang te zetten, te beslissen, of te organiseren, dan is er een wereld gewonnen.
  2. Wees je ervan bewust dat andere professionals en het informele netwerk van de cliënt andere boodschappen kunnen afgeven dan jij. Zoek waar dat kan en waar dat nodig is de samenwerking met elkaar op; een eenduidige boodschap is in het belang van de rust van de cliënt.
  3. Besteed in de begeleiding aandacht aan uitbreiding en verbetering van het sociale netwerk van de cliënt. Een sociaal netwerk is heel belangrijk om meer rust in het bestaan van de cliënt te creëren.